Futólag 

Kijárási tilalom – hol, mikor és hogyan futhatsz?

A vírus második hulláma magával hozta azokat a szigorításokat, amiket a környező országokból érkező hírek alapján mi is várhattunk.
A 2020.11.10-én megjelent 484/202(XI.10.) kormányrendelet számos olyan rendelkezést is tartalmaz, ami húsba vágóan érinti a sportolókat. A következő összefoglalóban az elkövetkező időszak edzés- illetve versenylehetőségeit érintő rendelkezéseket foglaljuk össze és próbáljuk értelmezni.

A rendelet hatálya

A 2020. november 11-én életbe lépett rendelet rendelkezéseit 2020. december 11-ig lehet alkalmazni (28§).

Futóversenyek

Ez a kérdés nem kérdés, az 5§-ban felsorolt tiltott események között a c pontban szerepel a sportesemény.
Ennek aztán rögtön ellent is mond a 6§, ami a kivételeket tartalmazza. Ez alapján: “sportrendezvényen nézőként tartózkodni tilos. A sportrendezvény nézők nélkül, zárt körülmények között megtartható.
A rendelet nem fogalmaz ugyan egyértelműen a sportesemény és sportrendezvény közötti különbségről, de egyértelműnek tűnik hogy nem a szabadidősport eseményeire gondolt a törvényalkotó, hanem a versenyrendszerben (bajnokság, világesemény, stb.) szervezett sportrendezényekre.

Ezek alapján teljesen biztosak lehetünk abban, hogy hobbifutóknak szervezett futóeseményen nem veszünk részt a rendelet érvényessége alatt.

Futóedzés – hol, mikor, hogyan?

A fenti tiltás alapján maradnak az edzések az elkövetkező időszakra. Hol, mikor és hogyan lehet gyakorolni a kedvenc testmozgásunkat? Lássuk a részleteket.

Amatőr sportoló – versenyszerűen sportoló

A rendelet sok kivételt engedélyez a “versenyszerűen sportolók” számára. Ez nem jelenti azt, hogy aki indult már futóversenyen, vagy versenyre készül, az versenyszerűen sportolónak számít. A sporttörvény ebben a kérdésben egyértelműen fogalmaz az 1§/3. pontjában:
Versenyszerűen sportoló (a továbbiakban: versenyző) az a természetes személy, aki a sportszövetség által kiírt, szervezett vagy engedélyezett versenyeken, vagy versenyrendszerben vesz részt. A versenyző vagy amatőr vagy hivatásos sportoló.

A sportszövetségek által kiírt versenyek, versenyrendszerek az országos bajnokságokat, világeseményeket jelentik. Ezeken általában az egyesületekben sportoló, versenyengedéllyel rendelkező sportolók vehetnek részt.
Ez itt rögtön egy kiskapu, hiszen manapság nagyon sok amatőr sportoló is egyesületben, versenyengedély birtokában sportol, mert a sportága versenyrendszere kötelezővé teszi ezt számára, vagy amatőrként is szeretne országos bajnokságokon indulni.
Innentől mindenki eldöntheti, hogy melyik kategóriába tartozik. Azért a 4 perces tempónál lassabban edzők legyenek felkészülve a jogszabályokból az éjszakai/hajnali edzéseik, edzésre utazásaik során, ha esetleg rendőrségi ellenőrzésbe futnak bele.

Mikor futhatok?

A rendelet alapján “este 8 óra és reggel 5 óra között – e rendeletben meghatározott kivétellel – mindenki köteles a lakóhelyén,
a tartózkodási helyén vagy a szálláshelyén tartózkodni.

Amatőr sportoló tehát reggel 5 óra és este 8 óra között futhat (a lakásán kívül).
A versenyszerűen sportolók ez alól kivételek, ők tartózkodhatnak edzésen, versenyen, illetve utazhatnak edzésre vagy versenyre, és onnan haza.
“…a sportról szóló törvény szerint versenyszerűen sportoló számára tartott
– edzésen vagy sportrendezvényen való részvétel céljából,
– edzés vagy sportrendezvény helyszínére közlekedés céljából,
– edzés vagy sportrendezvény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából
este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen történő tartózkodás…”

Kiskapu természetesen itt is van, esetünkben a kutyát sétáltatók részére. Ők ugyanis este 8 és reggel 5 óra között a lakóhelyük 500 méteres körzetében kint lehetnek a kutyájukkal. Arról nem szól a rendelet, hogy milyen tempóban lehet kutyát sétáltatni.
“…kutyasétáltatás céljából este 8 óra és reggel 5 óra között megengedett a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely elhagyása, illetve a közterületen tartózkodás azzal, hogy a kutyasétáltatás során a lakóhely, a tartózkodási hely vagy a szálláshely 500 méteres körzete nem hagyható el…”

Hol futhatok?

Alapvetően szabadtéren vagy otthon.
A 12§ rendelkezik arról, hogy az edző és fitnesztermek csak a versenyszerűen sportolók számára látogathatók. Az amatőr spotoló, aki az őszi nyálkás időszakban futópadon edzett volna, ezt most csak otthon, a saját eszközén teheti meg.
A jó hír viszont, hogy a 4§ alapján “...a közterületen, a nyilvános helyen, illetve a szabadtéri sportpályákon az egyéni szabadidős sporttevékenység – különösen futás, gyaloglás, kerékpározás – gyakorlása megengedett…

Irány tehát a természet, a futás amúgy is egy szabadtéri sportág. Jelen esetben inkább azokat a helyeket javasoljuk futásra, ahol nincs nagy tömeg, nem biztos, hogy szerencsés például a Margitszigeten körözni.

Hogyan futhatok?

A futótempóra szerencsére nem született külön paragrafus, vannak viszont egyéb szempontok, amiket figyelembe kell venni az edzések során.

Maszkviselés
Maszk mindig legyen nálad, ha sportolni indulsz, mert számos helyen kötelező a viselése. A mostani rendelet alapján már közterületen (“…a 10 000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén a települési önkormányzat által kijelölt közterületen, illetve nyilvános helyen..”) is fel kell kell venni, KIVÉVE A SPORTTEVÉKENYSÉG SORÁN.
Megnyugodhatunk tehát, (egyelőre) nem kell maszkban teljesíteni az edzéseket.

Csoportos edzés
A 4§ paragrafus alapján “…tilos a közterületen, illetve a nyilvános helyeken a csoportosulás, illetve a gyülekezés…”
Létszámot ugyan nem említ, de nem javasolt jelen helyzetben az egyéni sportokban a közösségi edzések tartása, illetve ezeken való részvétel. Annak fényében különösen igaz ez, hogy a csapatsportok gyakorlása még szabadtéren is kifejezetten tilos.

A jelenlegi rendelet december 11-ig érvényes, addig biztosan ezen szabályok alapján kell folytatni a szabadidős sporttevékenységet.
Amennyiben az rendelet értelmezése változik vagy pontosodik, annak fényében módosulhatnak a cikkben összefoglaltak.

Jó futást mindenkinek!

Fotó: ResproPolska from Pixabay

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek