Terepfutás 

Lábprotézissel futott 21 km-t a Bakonyban

„A Cuha-szurdokban ment igazán a futás. Pedig akadt olyan rész, amikor 15 centire voltunk a pataktól” – kezdte Szomszéd Máté. A lábprotézissel élő győri férfi a 13. Bakony Félmaratont futóedzőjével, Tóth Sándorral teljesítette. Egyszerre indultak a 21 kilométeres terepfutáson és 17 másodperc híján három óra alatt értek közösen a cseszneki célba, írja a kisalfold.hu.

Példamutatás

Máté élete közel egy évtizede változott meg: vonatbaleset következtében vesztette el a jobb lábát térd alatt. A harmincas éveiben járó győri férfit nem törte meg a trauma. Sőt, tele van vitalitással, a mozgás az élete.

„Hogy szeretnék-e példát mutatni? Igen, jó lenne, ha minél többen húznának futócipőt, ülnének bringára. Ha nekem megy 21 kilométer futás árkon-bokron át a Bakonyban, akkor mindenkinek jó esélye van hasonló sikerre” – válaszolta Máté.

Cél a paralimpia

A győri Szomszéd Máté fő „számának” a vízi sportokat tekinti. Kenuban többszörös rövid- és hosszútávú országos bajnok, s hasonló sikereket akar elérni kajakban is. „Paralimpiai versenyszám a kajak. Ötkarikás seregszemlén készülök rajthoz állni egyéniben és minél jobb eredménnyel hazatérni.”

Máté a terepfutásra lépcsőfokként tekint az álmáig vezető úton, igaz, a hasznosat összeköti a kellemessel. Imád a természetben, jó levegőn lenni, élvezni a tájat.

„Három évvel ezelőtt próbálkoztam már a terepfutással, Görögországban indultam versenyen. A protézisem azonban nem bírta a strapát, eltört. Sanyival régóta azonos hullámhosszon vagyunk, nyár végén beszéltük meg, hogy elkezdünk együtt gyakorolni. A terepfutás jó választás a járvány idején is; a természetben biztonságban vagyunk” – folytatta Máté.

A vízhólyagok is ellenfelek

Tóth Sándor hosszú ideje fut terepen, az ácsi férfi a Gerecsében edz. „A Bakony Félmaraton előtt tízszer futottunk, legalább 6–7 km-es, legfeljebb 12–13 km-es távokat. Máté egy km-t terepen 8–10 perc alatt tesz meg – ez sok ép embernek is a dicsőségére válna –, jól alakult a felkészülés. Azt tűztük ki célul, hogy három órán belül befejezzük a bakonyi kalandot” – mondta Tóth Sándor.

Máténak futás közben nagy kihívást is le kellett küzdenie. „A protézisem nem képes elengedni az izzadságot. Így a csonknál horzsolódik a bőröm, rossz esetben vízhólyagos lesz. Hogy ne érezzem a kellemetlenségeket, a 21 km alatt háromszor álltunk meg. Ekkor leszereltem a protézist, hogy megtöröljem a lábam” – közölte Máté.

Huszáros hajrá

A páros a 17. km-nél jutott holtpontra a Bakonyban. „Máté lábát mind jobban dörzsölte a protézis, ugyanakkor tudtam, hogy mennyire szeretne három óra alatt célba érni. Előbb szép szóval, aztán keményebben motiváltam” – közölte Tóth Sándor.

A futás végét a cseszneki várnál sikerült megnyomni és „időben” célba érni. Mindez hajszálon, konkrétan 17 másodpercen múlt. „Óriási kő esett le a szívünkről. Megvalósítottuk, amire hónapokon át készültünk” – búcsúzott Máté, aki biztos benne: a sportos életmód meghatározó szerepet játszik a mindennapjaiban a jövőben is.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek