21 halott Kína ultramaratonUltrafutás 

Huszonegy futó vesztette életét egy kínai ultramaratonon (video)

Huszonegy ember vesztette életét, amikor váratlanul rendkívül hideg időjárás csapott le egy ultramaraton (Yellow River Stone Forest 100k) résztvevőire az északnyugat-kínai Gansu tartományban.

A 100 kilométeres (62 mérföldes) verseny szombaton kezdődött a Sárga-folyó egyik kanyarulatánál lévő természetvédelmi területről, amely a meredek sziklákról és sziklaoszlopokról ismert. A természeti terület látványos, négymilliárd éves sziklaalakzatairól híres. Gyakran használják filmek vagy televíziós műsorok helyszínéül. A verseny útvonala kanyonokon és dombokon keresztül vezetett egy fennsíkon, több mint 1000 méteres magasságban.

Az ultramaraton reggel 9 órakor kezdődött, a futók többsége pólóban és rövidnadrágban rajtolt el. A túlélő résztvevők elmondták, hogy az előrejelzések szerint némi szélre és esőre ugyan lehetett számítani, de közel sem olyan szélsőségesre, mint amit ők tapasztaltak.

Szombat dél körül a verseny egy hegyvidéki, kb. 2000 méteres tengerszint feletti magasságban vezető szakaszát jégeső, fagyos eső és szélvihar érte el, a hőmérséklet nagyon gyorsan zuhanni kezdettt – közölték helyi tisztségviselők egy vasárnapi sajtótájékoztatón.

“Az eső egyre erősebb és erősebb lett” – mondta Mao Shuzhi, aki ekkor nagyjából a verseny 24. kilométerénél járhatott. A hidegben reszketve visszafordult a hegyi szakasz előtt, mivel korábban már voltak rossz tapasztalatai hipotermiával.

“Először kicsit sajnáltam, mert azt gondoltam, hogy talán csak egy múló záporról van szó. Amikor később a szállodai szobám ablakán keresztül láttam a viharos szelet és az esőt, szerencsésnek éreztem magam, hogy meghoztam a döntést” – mondta Mao a Reutersnek.

Az állami média szerint hatalmas mentőakció indult, több mint 1200 (más hírek szerint 700) mentőt vezényeltek a helyszínre. Az egységeket hőkamerás drónok, radardetektorok is segítettek.

Az elhunytak között van az egyik legismertebb kínai terepultrafutó, a 31 éves Liang Jing is. Jing korábban háromszor nyerte már meg a versenyt, győzött a HK 100-on Hongkonban, második lett a Ultra Mount Fujin, 2019-ben az UTMB-n 29:15:40-es idővel 89. lett.

Forrás: reuters.com, fotó: bbc.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek