Mary Keitany London Marathon 2017Utcai futás 

Visszavonult a női maratonfutás világcsúcstartója

Mary Keitany, a 39 éves kenyai hosszútávfutónő szerdán jelentette be visszavonulását. Az ok egy 2019 vége óta húzódó hátsérülés, amit a pandémia miatt nem tudott Európában kezeltetni. Időnként úgy tűnt, hogy túl van a nehezén, de amint komolyabb edzésmunkába kezdett, újra előjött a probléma.

Keitany ikonikus alakja a női hosszútávfutásnak, 2009-ben megnyerte a félmaratoni világbajnokságot, 7 alkalommal nyert a világ legnagyobb maratonjait tömörítő World Marathon Majors sorozat versenyein. Négyszer győzött New Yorkban, háromszor pedig Londonban. Utolsó versenyén, a 2019-es New York Marathonon 2. helyen ért célba.

A 2017-es londoni ideje a táv világcsúcsa a tisztán női mezőnyben futott maratonok között. Nála gyorsabban csak ketten tudták teljesíteni a távot, a korábbi világcsúcstartó Paula Radcliffe és a jelenlegi rekorder Brigid Kosgei.

Félmaratoni távon 64:55 az egyéni csúcsa, ami minden idők 8. legjob női eredménye, ezzel ő a 4. leggyorsabb nő ezen a távon.

“Eljött az ideje, hogy elit futóként elbúcsúzzak a sportágtól, amit annyira szeretek. ” – mondta Keitany.

“A 2019-es eredményeim után reménykedtem, hogy bár a 30-as éveim vége felé járok, néhány évig még nemzetközi szinten is sikeres lehetek.”- tette hozzá. “A 2019 végén elszenvedett hátsérülésem miatt azonban sajnos meg kellett hoznom a döntést visszavonulásomról.”

“Ami a jövőt illeti, még nincsenek pontos terveim, de alig várom, hogy minél több időt tölthessek a családommal – a gyerekeim 8 és 13 évesek. Jelenleg néhány helyi jótékonysági vállalkozásban veszek részt.”

Fotó: athleticsillustrated.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek