Nagy László SPAR Budapest MaratonUtcai futás 

Nagy László: örömfutásra mindig van időm!

A maratoni táv teljesítése után egyelőre nincsenek konkrét céljai Nagy László korábbi válogatott kézilabdázónak. Továbbra is szívesen húz futócipőt, de némiképpen lassított a futótempón, írja a csupasport.hu.

Biztosan sokan emlékeznek rá, hogy tavaly októberben sikeresen teljesítette a 42 kilométeres távot a SPAR Budapest Maraton Fesztiválon Nagy László, a Telekom Veszprém kézilabdacsapatának sportigazgatója, a magyar férfi kézilabda-válogatott szakmai felügyelője.

A 209-szeres egykori válogatott játékos akkor túlteljesítette a tervét, ami azt jelenti, hogy négy és fél órán belül ért célba. A versenyt követően úgy fogalmazott, egyelőre nincs semmilyen konkrét célja, ami a futást illeti.

Maraton után kis lazítás

„Egyelőre csak sodródom az árral, és várom a jó időt. Addig is lassú, kültéri kocogásokkal melegítek az idényre – mondta megkeresésünkre a kiváló szakember és hobbifutó. – Kissé visszavettem a tempóból és a távokból, és egyelőre nincsenek céljaim a futóversenyekkel kapcsolatban sem. Még nem találtam olyat, amelyik megérintene, de nincs kizárva, hogy ez hamarosan másképpen alakul. Január óta tart nálam a lazítás, most inkább feltöltődésből és kedvtelésből futok. Ennek elsődleges oka az időjárás, az egészségem megkímélése és a versenyek hiánya. Egy szó, mint száz: nyugisabbra vettem a tempót.”

A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy 10-15 kilométereket fut 10 kilométer/órás sebességgel, így nagyjából másfél óra alatt, rendkívül kényelmes tempóban teszi meg az adott távot. Bár már teljesítette a maratonit, s következő célja, hogy javítson az idején, hosszabb távokra, más jellegű terepre vagy triatlonra nem vágyik. Egy örömteli futásra azonban még elfoglaltságai mellett is szakít időt.

„Mindig odafigyelek rá, hogy bepréseljem a futást a naptáramba – mondja. – Amikor a csapatnak konditermi edzése van, én is velük tartok. Ha pedig a játékosok szabad délelőttöt kapnak, azonnal futócipőt húzok, és kocogni megyek a szabadba. Nagyon kellemes volt a januári egyiptomi világbajnokságon tizennyolc-húsz Celsius-fokos melegben, napsütésben, rövidnadrágban futni. Egy ilyen élmény tökéletes lelki feltöltődést nyújt.”

Edzések együtt a csapattal

Nagy László márciusban töltötte be 40. életévét, ezért több időt szán a regenerációra. Nem véletlen tehát, hogy az elmúlt hónapokban a nyugalmat és a pihenést részesítette előnyben. Mint mondja, ilyenkor már különösen fontos, hogy az ember vigyázzon magára, és odafigyeljen a terhelésre, ám ez nem azt jelenti, hogy csökkentenie kell a sportteljesítményén. Azon pedig ne csodálkozzunk, ha egyszer csak szembefut velünk a korábbi világsztár.

„A hideg, téli időszakban a Veszprém Aréna futópadján róttam a kilométereket, a tavasz megérkezésével azonban biztos, hogy több időt fogok tölteni és futni a Balatonnál. Amikor Budapesten vagyok, a Duna-partot vagy a Római-partot részesítem előnyben, a Normafát pedig – főként a járványügyi helyzet miatt – az utóbbi időben elkerültem.”

Fotó: futanet.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek