Terepfutás 

SkyRunning VB – 3. nap eredmények

Kilian Jornet (ESP) és Tove Alexandersson (SWE) nyerték a Skyrunning világbajnokság harmadik, zárónapjának versenyszámát, a 29 km-es Salomon Ring of Steall Skyrace-t. 

Több mint 700 futó vágott neki a Skót Felföldön futó pályának, amely négy “Munro-t” (3000 lábnál – 914 méter – magasabb skót hegycsúcs) és összesen 2500 méter pozitív szintkülönbséget tartalmazott.

A háromnapos Skyrunning fesztivál legjobb időjárása várta a résztvevőket, volt ugyan eső és felhős ég is, de azért időnként a nap is kisütött.

Kilian egy nagyon erős nemzetközi mezőnyt utasított maga mögé, 3:04:34-gyel ért célba, úgy, hogy szinte hihetetlen módon 20 percet javított a korábbi pályacsúcson. A Salomon profi versenyzője, aki az utolsó lejtőn elesett, a célban vérző állal így nyilatkozott.
“Elképesztő verseny volt, nagyon boldog vagyok, hogy nyerni tudtam. Szeretek Skóciába jönni, a pálya technikás és csodálatos. Pont ilyen terepeken szeretek versenyezni. Ma óriási csatát vívtunk Nadirral (a második helyezett férfi). Ez így volt nagyszerű, mert ha versenyzel, akkor szeretsz megküzdeni az ellenfelekkel, harcolni. Ez a nap ilyen volt. Ha a Skyrunningra gondolok, ilyen versenyek jutnak eszembe, amikor minden lépésért meg kell küzeni.
Ennek a pályának az a különlegessége, hogy nagyon sáros, nagyon nedves, csúszós. Az idén nekem jött ki a lépés, pedig nagyon erős volt a mezőny, sok kiváló futóval.

A hölgyek vesenyében Tove mindössze második Skyrunning versenyén vett részt, így nyerte meg a világbajnoki címet, 19 percet javítva a korábbi női pályacsúcson, 3:46:28-cal. Azt azért hozzá kell tenni, hogy tavaly októberben az első ilyen versenyét is megnyerte, előtt pedig hét alkalommal volt világbajnok tájfutásban.

Célba érve frissnek és kipihentnek tűnt az első nyilatkozatakor: “Nem voltak nagy elvárásaim a versennyel kapcsolatban, mert újonc vagyok még ebben a versenyszámban, de ez egy jól sikerült nap volt. Ez egy fantasztikus pálya és elképesztő érzés világbajnoknak lenni. Szeretném megköszönni a skyrunningnak.”

Eredmények:
Nők:
1. Tove Alexandersson (SWE) – 3:46:28
2. Victoria Wilkinson (GBR) – 3:54:01
3. Holly Page (GBR) – 3:57:57

Férfiak:
1. Kilian Jornet (ESP) – 3:04:34
2. Nadir Maguet (ITA) – 3:06:05
3. Stian Angermund-Vik (NOR) – 3:09:05

A korábbi napokhoz hasonlóan ebben a versenyszámban is rajthoz álltak a magyar válogatott futói. A hazai futók eredményei:

Nők:
26. Tiricz Irén – 04:41:20
31. Orosz Anita – 4:55:53

Férfiak:
73. Büki Ádám – 4:20:21
88. Allaga Tamás – 4:28:43
101. Németh Csaba – 4:41:23

Fotó: http://www.skylinescotland.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek