50 mérföld országos bajnokságUltrafutás 

50 mérföldes OB – a két legnagyobb esélyes kiesett a férfiaknál

Ötven mérföldes magyar futóbajnokságnak adott otthont a közelmúltban az ötvenesztendős Balatonfüred. A verseny résztvevői kora hajnalban szálltak küzdelembe a parton kialakított pályán, a nagy esélyesek a férfiaknál kiestek, így meglepetés győzelem született, írja a veol.hu.

Az idén a várossá avatásának 50. évfordulóját ünneplő Balatonfüreden debütált a magyar ultrafutó versenyrendszer új száma, az 50 mérföldes (80,45 kilométer) futás.

– A távon az ultrafutás statisztikáival foglalkozó DUV is vezet világranglistát, ahova így ezen magyar bajnokság eredményei is felvezetésre kerülnek. Ez ismét előrelépés a hazai ultrafutás életében. Eddig a Szőlőskör, a Korinthosz és a Don Quijote ultrákon lehetett Magyarországon hivatalos eredményt futni. Ehhez csatlakozott most a Balatonfüred város 50. születésnapját ünneplő események részeként a Joma Total Ultra 50 mérföldes Magyar Bajnokság – tudtuk meg Baranyai Máté versenyigazgatótól.

Az indulók egy 4000 méteres, hitelesített pályán, csodálatos tóparti környezetben rótták a köröket.

Meglepetés esélyesek nélkül

– A verseny meglepetéseként vezető pozícióból esett ki a Spartathlon-címvédő Bódis Tamás és a 6 órás futás világrekordere, Muhari Gábor is. Így megnyílt a kapu a feltörekvő fiatal ultranemzedék részére. A férfiaknál a DVTK 2000-es születésű atlétája, Kohári Szabolcs lett a magyar bajnok. A sok nagy csatát látott 24 órás magyar bajnok Beda Szabolcs második és a szintén az új nemzedéket képviselő Strifler Attila harmadik lett. A hölgyeknél igen stabilan és megbízhatóan versenyeztek mindvégig az élboly tagjai. A bajnokságot a más versenyszámokban már többszörös bajnok Cseke Lilla nyerte. Mögötte a mindig mosolygós Mórocza Andrea és a 100 km-es futás idei bajnoka, Horn Zsanett ért célba. Az egyesületi bajnokságot az ELTE Sashegyi Gepárdok csapata nyerte a Balatonfüredi AC előtt – közölte az eredményeket Baranyai Máté. Megemlítette, hogy a sikeres rendezvény nem jöhetett volna létre a névadó szponzor és az 50 éves város hathatós támogatása nélkül.

Az esemény különlegessége volt, hogy a futók hajnal négy órakor rajtoltak. Így a távolságtartási szabályokat és az előírt, nézők nélküli rendezést egyaránt be lehetett tartani.

Az 50 mérföld mellett 50 km-es verseny is zajlott Balatonfüreden, az eredmények itt érhetők el:
50 mérföld
50 kilométer

A pályán legközelebb október 15. és 17. között szállnak küzdelembe újra az ultrafutás szerelmesei a BUFF – Balatonfüredi Ultrafutó Fesztivál keretein belül.

Fotó: Lovasi Gábor/Joma Total Ultra Facebook oldal

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek