Eliud Kipchoge Mission MarathonUtcai futás 

Eliud Kipchoge magabiztos győzelemmel jelentkezett be a maraton Tokiói aranyérméért.

Két olyan maratoni futó van, aki meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét maratonfutásban. Abebe Bikila 1960-ban legendás mezítlábas római futásával, majd ’64-ben Tokióban tudott nyerni. ’68-ban egy sérülés miatt fel kellett adnia a versenyt. Waldemar Cierpinski 1976-ban Montrealban óriási meglepetésre legyőzte a toronymagas esélyes Frank Shortert, majd Moszkvában immár esélyesként duplázni tudott. Készült ő is a triplázásra, de a politika közbeszólt, az NDK nem vett részt a Los Angeles-i játékokon.

Eliud Kipchoge lehet a harmadik, akinek sikerül ez a duplázás, a vasárnapi futása alapján úgy tűnik, hogy erre minden esélye meg is van. A kenyai lélegzetelállító sorozatot tudhatott magáénak az utóbbi években. 2020 ősze előtt a maratoni távon mindössze egyszer, 2013-ban Berlinben nem nyert, akkor Wilson Kipsang Kiprotich világcsúcsot futott, Kipchoge második lett. Ő tartja a világcsúcsot, futott 2 órán belül maratont, olimpiai bajnok, Berlin és London többszörös győztese.
Aztán jött 2020 ősze, a csak elit versenyzőknek megtartott London Marathon és a betli. Kipchoge csak nyolcadik lett. Egy zavaró füldugulást okolt és biztosított mindenkit, hogy ez csak egy botlás volt. Ezután eltűnt, hogy felépítse a visszatérést.

Újra pályán 196 nap után

A visszatérést, amire a Hamburg Maratonon került volna sor. Ezt a vírushelyzet miatt törölték és a versenyt hollandiai Enschede melletti Twente repülőtérre helyezték át. Csak elit atléták vettek rajta részt, a célja mindenkinek az olimpiai kvalifikáció lehetett. Ez a férfiaknak 2:11:30, a nőknek 2:29:30. Múlt héten Olaszországban, Siena repülőterén rendeztek egy hasonló versenyt. Ott a 81 résztvevőből 51-en megfutották a szintet. Itt végül 45-en értek célba, közülük 25-en (15 férfi, 10 nő) olimpiai szinttel.

Kipchoge azt mondta a sajtótájékoztatón, hogy ez egy “gyönyörű” maraton lesz. Az ő szempontjából így is volt. Az 1:01:43-as féltáv után 33 km után tempót váltott, két üldözőjét leszakítva az idei év legjobb idejével, 2:04:30-cal, könnyednek tűnő futással ért célba. A győztes mögött másodikként honfitársa, az egyéni rekordot elérő Laban Korir (2:06:40), míg harmadikként az eritreai Goitom Kifle (2:08:07) ért célba.
A teljes eredménylista részidőkkel itt érhető el >>>

Híres édesanya nyomdokain

A nőknél egyéni legjobbjával nyert a német Katharina Steinruck (2:25:59), a portugál Sara Moreira (2:26:42) és a szintén német Rabea Schoneborn (2:27:03) előtt.

A német futónő a háromszoros London Maraton győztes Katrin Dörre-Heinig lánya. Édesanyja Szöulban bronzérmet szerzett, ’92-en Barcelonában 5., ’96-an Atlantában 4. helyen ért célba. Katharina most Tokióban próbálhat anyja nyomdokaiba lépni.

A női mezőnyben 13 futóból 10-nek sikerült teljesíteni a szintet, tizedikként a holland Ruth van der Meijden pontosan a kvalifikációs szintidővel ért célba.

A nap egyik legfigyelemreméltóbb története azonban Mieke Gorissen 2:28:31-es hetedik helyezése volt. A belga csak 2018-ban kezdett el komolyan futni, de most, 38 évesen, élete első maratonján máris áttörte a 2:30-as határt, és olimpiai kvalifikációs időt ért el.

Fotó: Instagram/NN Running Team

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek