Futás frissítésFutólag 

Szeretnél gyorsabban futni? Íme ehhez egy rózsaszínű ötlet (brit tudósok)

A tudósoknak van egy meglepő és kissé bizarr ötlete ahhoz, ha legközelebb futni indulunk és szeretnénk a teljesítményünket növelni. Azt tanácsolják, hogy fogyasszunk előtte minél több rózsaszínű italt, esetleg öblögessünk ilyen színű folyadékkal mozgás közben. Bármennyire is furcsán hangzik, a legújabb tanulmányok eredménye alapján úgy tűnik, hogy ezek a romantikus színű italok szorosan kapcsolódnak a fokozott futási teljesítményhez.

Az öröm érzését biztosította

Egy új tanulmányban a tudósok azt találták, hogy azok a futók, akik rózsaszínű, folyékony oldattal öblítették ki a szájukat vagy ittak ilyen színű energiaitalt sportolás közben, hosszabban és gyorsabb átlagsebességgel futottak, illetve élvezetesebb futási élményt is szereztek, mint azok, akik egyszínű, ám azonos ízű folyadékot választottak.

A mesterségesen édesített oldathoz rózsaszínű színezőanyagot adunk, akkor nemcsak az édességet fogjuk érzékelni, hanem az öröm érzését is megtapasztalhatjuk– magyarázta Sanjoy Deb, az angliai Westminsteri Egyetem teljesítménytáplálkozási szakembere a ScienceAlert online tudományos portálnak. – Mindez nem csak az általunk kiválasztott futási sebességet fokozza, hanem a futás során megtett távolságot is emelheti.

Hozzátette: mielőtt azonban elugranánk a helyi szupermarketbe, hogy elkészítsük a várhatóan szuperhatékony, rózsaszínű csodaitalt, érdemes néhány figyelmeztetést is szem előtt tartani.

Frontiers in Nutrition tudományos szaklapban publikált tanulmány következtetései csak egy kisebb mintán alapultak, amelyben összesen csak tíz önkéntes vett részt. A kutatók ráadásul – mint minden ilyen kísérletnél – csak a rózsaszín italokkal való összefüggést találták meg, de nem tudtak végleges tudományos megerősítést adni arról, hogy a rózsaszín italok valójában gyorsabbá és kitartóbbá tesznek minket futás vagy más, nagyobb fizikai igénybevételt igénylő sport közben.

Javulhat a teljesítményünk futás közben

Mindazonáltal az eredmények mindenképpen arra utalnak, hogy a rózsaszínű italok jelentősen fokozhatják az emberek általános futási teljesítményét. De akkor ez pontosan hogyan lehetséges? A kutatók szerint a válaszok ahhoz kapcsolódnak, hogy a testünk hogyan reagál edzés közben az energiafogyasztásra; még akkor is, ha ez csak egy úgynevezett “észlelt” energiaszükséglet.

Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy az olyan sportágaknál, mint a futás vagy a kerékpározás, javul a teljesítmény, ha előtte vagy közben szénhidrátos szájöblítést használunk. Erről az ingerről ugyanis a kutatók azt gondolják, hogy lendületet ad az agy motoros kimenetellel és jutalmazási rendszer funkcióival kapcsolatos területeinek. Ezeknek a hatásoknak köszönhetően a fizikai gyakorlat egyszerre tűnik kellemesebbnek és kevésbé fárasztónak.

A rózsaszínt az édességhez társítjuk

A koffein egy másik anyag, amely javíthatja a fizikai teljesítőképességet, ám ugyanolyan típusú előnyöket biztosíthat anélkül, hogy valóban energiafokozót vagy bármilyen stimulánsokat fogyasztanánk.

És ami a rózsaszín színét illeti: az angliai Westminsteri Egyetem csapata ezt a korábbi kutatásai alapján választotta, amelyek már bebizonyították, hogy a rózsaszínt automatikusan és tudat alatt az édességhez és a kellemes érzésekhez társítjuk.
Bár lehet, hogy nincs közvetlen kapcsolat az ital színe, az ízérzékelés és a teljesítmény között, a rózsaszín, mint szín egyszerűen összefügg az észlelt édességgel– mutatott rá Sanjoy Deb. – Épp ezért a cukor, illetve a szénhidrát bevitelével kapcsolatos elvárásaink automatikusan jelentkeznek, ami miatt a rózsaszínű folyadék biztosítása edzés előtt és közben, hasonló ergogén, azaz teljesítménynövelő előnyöket eredményezhet a potenciális placebo-hatás révén.

Az említett placebo-hatás hipotézisének tesztelésére a kutatók tíz fitt, egészséges felnőttet kértek fel, hogy vegyenek részt egy kísérletben. A rendszeres testmozgásuk részeként bevezették a futást. Megkérték őket, arra, hogy 30 percen át egy futópadon fussanak, miközben utasításokkal látták el őket saját sebességük beállításához. A kísérlet során több alkalommal arra kérték az önkénteseket, hogy öblítsék ki a szájukat egy mesterségesen édesített, kalóriamentes folyadékkal, vagy tiszta folyadékkal, vagy ugyanezzel oldattal, amit ételfestékkel rózsaszínűre színeztek.

A placebo-hatás is alátámasztotta

Ez az egyszerű kiegészítés, a rózsaszínű ételfesték hozzáadása a folyadékhoz, figyelemre méltó különbséget jelentett a futási teljesítményben. A rózsaszín ital mintegy 0,5 kilométeres óránkénti átlagos sebességnövekedést eredményezett, ami a kísérlet során 213 métert jelentett a távolságban, a teljesítmény 4,4 százalékos javulása mellett.

Az önkéntesek az örömérzet fokozódásáról is beszámoltak a testmozgás során, amikor a rózsaszínű szájöblítő folyadékot használták– hangsúlyozták a tanulmányban a tudósok. – Ez egy lehetséges pszichofiziológiai mechanizmus, amely alátámaszthatta a jelentett teljesítményjavulást.

A szerzők szerint ezt a mechanizmust a már említett placebo-hatás is alátámasztja, amelyben a futók már előre számíthattak arra, hogy az általuk alkalmazott, édes ízű szájöblítés során az esetleges cukor- és szénhidrátfogyasztás révén plusz energiához jutnak.

Érdemes megjegyezni azonban, hogy a kísérlet előtt a résztvevők megnéztek egy videót is, amely részletesen bemutatta a szénhidrátos szájöblítések teljesítménynövelő előnyeit. Emellett a szakemberek tájékoztatták őket arról is, hogy a hamarosan kezdődő teszteket kifejezetten arra tervezték, hogy mérjék a két népszerű sportágban az ilyen típusú szájöblítések hatásait.

Ez természetesen csak egy “csel” volt, hogy az önkéntesek valóban elhiggyék, hogy az italok színétől is függhet a teljesítményük. Ez azonban a tudósok szerint azt is jelenti, hogy talán már előre készültek egy placebo-hatás kialakulására.

A központi idegrendszeren keresztül fejti ki hatását

Mindenesetre ez a most publikált tanulmány így is lenyűgöző eredményekkel szolgál. A kutatók szerint azonban további vizsgálatokra van szükség a jövőbeni tanulmányokban annak megértése érdekében, hogy ez a rózsaszínű (és talán más színű) placebo-hatás mégis mekkora fokozó lehet a testmozgás és a sport közbeni teljesítménynövelés szempontjából.

Számos kutatási eredmény már alátámasztotta, hogy a szénhidráttartalmú sportitallal történő szájöblítés már hatvan percet nem meghaladó, ám magas intenzitású sporttevékenységnél is teljesítményfokozó hatással bír. A teljesítményromlás megelőzése érdekében szükséges az edzés közbeni szénhidrátbevitel, ám bben az esetben a frissítés nem a glikogénraktárak megóvását célozza, hanem a központi idegrendszeren keresztül fejti ki kedvező hatását.

A szénhidrátos folyadékkal történő szájöblítésnek ráadásul nem csak teljesítmény, de közérzetjavító hatása is van.

Fotó: pinterest.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek