Futás kutyávalFutólag 

Futás kutyával

Egy jó partnert keresel a futáshoz, aki még a legdermesztőbb fagyban vagy a legnagyobb felhőszakadásban sem beszél le a futásról? Olvasd el Kateřina Balcarová tippjeit a 4camping.hu tolmácsolásában a kutyás futásról.

A legnagyobb öröm az lesz neki, amikor a futóruhát kiveszed a szekrényből, a futócipőket pedig a cipősszekrényből. Nem fogja használni a klasszikus kifogásokat, hogy rengeteg a munkája, kint hideg van vagy túl meleg, hogy sötét van, vagy kapar a torka, stb.

Nos, akkor nincs más választásod, szerezz be egy kutyát. Ő biztosan beleszeret majd a futásba.

És hogyan kell kezdeni? Talán olvass el néhány információt.

Hosszú futásra alkalmas fajták

Kezdjük a kutya kiválasztásával. Ez persze azokra vonatkozik, akiknek még nincs négylábú farokcsóváló társuk. A többieknek az marad, ami otthon van. Sok kutyából lehet sportos társat faragni, bár sebességüket és kitartásukat mindig meghatározza eredetük, méretük és életkoruk.

Szinte minden fajta alkalmas hosszú távú futáshoz. Némelyikük számára a mozgás a kezdetektől fogva természetes lesz (skandináv kutyák, pásztor kutyák, vadászkutyák, a legtöbb terrier, pincser, vizsla), más fajtáknál egy kis idő, amíg mozgáshoz szoktatjuk őket. Az agaraknak ugyan nagy szükségük van mozgásra, de ez inkább a rövid távú, maximális sebességű futásokra érvényes és aztán pihenésre van szükségük. A hosszú távú futás ezért nem nekik való.

A molosoid kutyák (közép-ázsiai juhászkutya, bernáthegyi) teljesen alkalmatlanok a rendszeres futásra. Nehezek, és hosszú távon súlyos egészségügyi komplikációt okozhat nekik a futás.

A kutyák másik csoportja, akik nem fogják megosztani veled a futás iránti lelkesedést, az úgynevezett otthoni vagy társasági fajták (pl. máltai selyemkutya, prágai patkányfogó, havannai, csivava).

Keverékek – Ha olyanok vagytok, mint én, és nem tudsz ellenállni a korcsoknak, menj el egy menhelyre, és válassz egy keveréket, amely mozgásra alkalmas. Előnye, hogy felnőtt kutyát választassz, ezért valahogy meg fogod látni, hogy futó kutya lesz-e vagy sem. Ezen kívül felnőtt kutyával azonnal megkezdheted az edzést.

A kutya állapota

A kutya állapota az edzéssel viszonylag gyorsan növekszik, így annak ellenére, hogy az elején lehet, hogy gyorsabb és kitartóbb vagy, egy idő után az ellenkezője lesz, és te leszel a lajhár mögötte. Kezdjetek hosszú sétával, majd kezdjetek futni és lassan növeld a távot. A futó szakaszok között iktass be szüneteket, adj csemegét a kutyának, igyon, játsszál vele. A kutya kondíciója valóban nagyon gyorsan javul. Számolj azzal is, hogy minél több mozgást biztosítassz a kutyának, annál nagyobb szüksége lesz rá. Ezért idővel fáradhatatlannak tűnik számodra.

Figyelj azonban arra is, hogy te évtizedekig is lehetsz jó formában, de egy kutya logikusan sokkal kevesebb ideig lesz. Ez természetesen nem több, mint 10 év, inkább 5-7 év. Ezért maradj érzékeny az ő igényeire és állapotára, és időben alkalmazkodj szükségleteihez. A kutyát csak regeneráló edzésre vidd, vagy a lassabb hosszú futást oszd két részre, és a kutyát csak az egyikre vidd magaddal.

Speciális felszerelések

HámA kutya vezethet téged a hámban és futhat előtted. A hám kiválasztása során feltétlenül figyelj a párnázásra. A hámnak nem lenne szabad fojtani a kutyát, de nem is bújhat ki belőle. Kisebb kutyáknál (30-40 cm marmagasságú) a párnázott hámok választéka nagyon kevés. A hámot válaszd a kutyával együtt, közvetlenül az állatkereskedésben.
Handsfree futópórázVan nekem is és tudom ajánlani. Pórázon futtatod a kutyát, és a kezed szabad. A póráz rugalmas és feszíthető, futás közben a kutya enyhe húzást hoz létre, ami kellemes. Kissé felgyorsulsz, ugyanakkor a húzás nem “sok” a kutya számára. Az öv gumis, ezért nem nyom még gyors futás alatt sem. Telefonzseb és csemegetáska is tartozik hozzá.
Vizespalack itatótállalMinden kisállat áruházban vagy szupermarketben vásárolhatsz tálkát kulaccsal, amiben vizet tárolhatsz. Egyes palackoknak átjárható kupakuk van, így öntés előtt nem kell lecsavarni a kupakot a palackról. Ezzel egy kicsit “behúznak a csőbe”, mert mindez annak az árán történik, hogy vizes lesz a táskád. Tehát nekem csak a klasszikus csavaros kupak jön be.
RuhakosárHa kedvet kapsz a “futó” kirándulásokhoz, és tömegközlekedést használsz, vásároljon olyan ruhakosarat, ami semmit sem nyom és mindenhova elfér.
Futó hátizsákHa hosszabb futásra indulsz, és nem tudod, hova tedd el a magad és a kutya dolgait, vegyél egy futó hátizsákot.

Mit ne felejts el

  • A kutyának innia kell. Az útvonalakat tervezd a patakok körül. Ha ez nem lehetséges, vigyél magaddal ivóvizet. A kutyának a vízhez rendszeresen hozzá kell férnie, és 20 percenként innia kellene, nagy melegben még gyakrabban.
  • Az emberhez hasonlóan a kutyának is fokozatosan kell hozzászoknia a terheléshez. Figyeld, hogy mit képes a kutya problémamentesen lefutni és mikor van az, amikor már kényelmetlenül fut. Néha neked kell igazodni a kutyához. Bár garantálom, hogy rövid ideig tartó rendszeres közös futások után a kutya mégis várni fog valahol.
  • Csak akkor hagyd szabadon a kutyát, ha 100% -osan vissza tudod hívni. Ha a kutya nem hallgat a hívásra, akkor nagyon ajánlom, hogy tanítsd be, mert a kutya sokkal jobban fogja élvezni a szabad futást. A kutyák más típusú terheléshez vannak hozzászokva, sokkal gyorsabban képesek futni mint mi, de gyakrabban kell pihenniük és lélegezniük. Szabad futás közben nem korlátozzátok egymás tempóját. Tréningezés – a DVD szerint a mi plüss négylábúnk hároméves korában szinte azonnal megtanult hallgatni a hívásra.
  • Ha a kutya nem teljesen egészséges, mindig forduljon állatorvoshoz.

Amit határozottan NE

  • Forró nyári napokon ne fuss kutyával. A kutya túlmelegedne, és ennek végzetes következményei lehetnének.
  • Az egy évnél fiatalabb kutyák kölyökkutyák. A négyéves gyerekedet sem viszed el egy 30 km-es futásra. Ügyelj arra, hogy egy éven belül ne terheld túl a kutyát, és inkább sétálj vele (még a sétának sem szabad túl hosszúnak lenni).
  • Ha látod, hogy a kutya nincs jól, akkor inkább egyedül fuss.
  • Ne fuss hosszan aszfalton. Télen maximum csak a lesózott járdán fuss.

Fotó: 4camping.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek