Futás maszkbanFutólag 

Oxfordi professzor: a futóknak is maszkot kellene viselniük

Egy oxfordi professzor szerint a futóknak is maszkot kellene viselniük sportolás közben. Trish Greenhalgh szerint nincs kétség afelől, hogy a mások által kilélegzett levegőben jelen van koronavírus. Ez könnyen megfertőzheti azokat, akik belélegzik ezt a levegőt, írja az nlc.hu.

Az egészségtudományok professzora szerint egy lihegő futó közelében szinte érezhető, hogy olykor az általa kilélegzett levegőt szívjuk be. Úgy gondolja, ez mindenképpen kockázatos a fertőzés szempontjából.

„Elmész egyedül futni, azt hiszed, semmi bajod, aztán másnap megjelennek rajtad a koronavírus tünetei. Csakhogy korábban valakire ráliheghetted a vírusokat, például egy kutyáját sétáltató idős nőre” – mondott egy példát Trish Greenhalgh.

Devi Sridhar, az Edinburgh Egyetem professzora kissé árnyalta a képet. Szerinte a futóknak és a bringásoknak csak akkor fontos maszkot viselniük, ha egy forgalmas, zsúfolt városrészen sportolnak, ahol sok a járókelő. De ha például egy parkban futsz, nyugodtan leveheted a maszkot, mondta.

A futás közbeni maszkviselésnek van egy olyan oldala is, hogy a korlátozások miatt sok embernek szinte csak a futás maradt az egyetlen sportolási lehetősége.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek