Hong Kong Maraton tetoválásUtcai futás 

Tetoválásaik letakarására kötelezték a hongkongi maratoni futókat

Mintegy 15 000 futó vett részt vasárnap a Standard Chartered maratonon, amely az első nagyobb csoportos sportesemény a járvány kezdete és a nemzetbiztonsági törvény bevezetése óta.

Politikai állásfoglalást jelző ruházatuk és tetoválásaik eltakarására szólította fel a résztvevőket a helyi rendőrség. A sportolóknak a vasárnapi versenyen le kellett takarniuk azokat a tetoválásaikat, amelyek politikai állásfoglalást tartalmaztak. Ugyanezt kellett tenniük a ruházatukon, jellemzően a pólóikon szereplő feliratokkal is, írja a euronews.com.

Ilyen volt például a “Hong Kong Add Oil”, amit gyakran használtak a 2019-es tiltakozások alatt. Ez egyben egy széles körben használt, politikai felhangoktól mentes kifejezés is. A hongkongi nemzetbiztonsági törvény kínai nyomásra történt bevezetése óta ugyanakkor sokat kockáztatnak azok, akik kinyilvánítanák véleményüket.

A versenyről szóló beszámolók szerint akadt olyan induló, akit a rendőrök egy öltözőhöz kísértek és utasították, hogy cserélje le a nadrágját, mert azon egy általuk politikailag kockázatosnak ítélt apró felirat szerepelt. Több sportolónak pedig azt mondták, hogy szigetelőszalaggal ragasszák le tetoválásaikat.

A maraton előtt a szervezők közleményben figyelmeztették a résztvevőket, hogy kerüljék a politikai megnyilvánulásokat. Hangsúlyozták, hogy “politikai elemek és szlogenek ne játszanak szerepet a sporteseményen”.

“A szervezők határozottan elítélnek mindenkit, aki a Standard Chartered Hong Kong Marathont politikai üzenetek közvetítésének és népszerűsítésének platformjaként használja” – olvasható a közleményben, figyelmeztetve a “zéró toleranciára”, amely büntetést vonhat maga után.

A hatóságok is készültek a versenyre, a rendőrség szombaton közölte, hogy terrorelhárító egységeiket bevetik a verseny útvonalán.

A verseny idei megrendezése Hong Kong sikerének jele volt a járvány megfékezésében – írta a South China Morning Post. A versenyzők száma a korábbi évekhez képest kisebb volt, mivel külföldi indulók nem tudtak részt venni.

Fotó: runningmagazine.ca

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek