Kolonics György emlékfutás 2021Utcai futás 

Koló velünk van, a versenyzők érte futottak

Október 23. már hosszú évek óta nem csak az 1956-os forradalom és szabadságharc napja, hanem a Kolonics György Emlékfutásé is, melyet minden esztendőben Koló emlékére rendeznek a Kolonics György Alapítvány közreműködésével, írja a boon.hu.

Több mint kétezren

Koló a kenuzás mellett a futásnak is hódolt, a Bécs-Budapest Ultramaraton utolsó, október 23-ai befutó szakaszát mindig ő vállalta magára. Idén több mint kétezren választották programjuknak az ötpróba egyik legnépszerűbb szabadidősport eseményét. Ezzel méltó módon tisztelegtek Koló emléke előtt. Október 23-a szombati napra esett, így 2021-ben ezen a napon népesült be a KSI Vízitelepe. Jelentkeztek a versenyre szabadidősportolók, ötpróbázók, amatőr és profi futók, kajakosok és kenusok, fiatalok és idősek, gyermekek és felnőttek, sportbarátok, sportvezetők és élsportolók, bajnokok is.

Fantasztikus személyiség volt

A nevezők két sportágban is megmérethették magukat. Lehetett futni a sport szeretetéért, a közösségi élményért, a festői látványért, ötpróba pontokért, egy szívbemarkoló célért, vagy akár saját határaik feszegetéséért. Az Evezős telep adott helyszínt a 6 és 10 km-es ötpróba sárkányhajózásnak. A KSI Vízitelep, illetve az onnan startoló gyönyörű útvonal pedig a 2.4 km-es, a 11.5 km-es és a 21.1 km-es futó távok helyszínéül szolgált.

A rendezvény alapja, hogy Kolonics Gyuri fantasztikus személyisége és pályafutása előtt tisztelegjen. Fontos, hogy a következő generációkhoz is eljusson az az értékrend, amit ő képviselt – nyilatkozta Kiss Gergely, a Nagy Sportágválasztó kommunikációs igazgatója, az ötpróba futónagykövete a helyszínen. – Amellett, hogy szívügyünk ez az esemény, egyben pontgyűjtő verseny is az ötpróbázók számára. Ha már kajak-kenu és víz, ezúttal is volt sárkányhajós próba, amelyen szintén sokan vettek részt itt az öbölben, ebben a szikrázó napsütésben – tette hozzá a háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó. Kiss szintén háromszoros olimpiai bajnok társával, a kajakos, ötpróba kajak-kenu nagykövet Storcz Botonddal és a Nagy Sportágválasztó ügyvezetőjével, Szemán Róberttel futott váltóban.

A kajak-kenusok családját számos korábbi és jelenlegi kiválóság képviselte. A teljesség igénye nélkül Csabai Edvin, Hüttner Csaba, Vajda Attila, Kiss Tamás, Kiszli Vanda, Máthé Krisztián, Fejes Dániel, Kövér Márton is futott. Az eseményen jelen volt Schmidt Gábor, a sportág elnöke is.

– Szeretem ezt a versenyt, bár mindig beleesik a pihenőidőmbe, de egyrészt imádok futni, másrészt ez egy tényleg jó alkalom arra, hogy megemlékezzünk egy nagy sportemberről – mondta Kiszli Vanda, újdonsült örökös bajnok, aki idén is megnyerte a félmaratont.

Kulcsfontosságú szerep

Kiss Tamás szerint ez a rendezvény mindig kulcsfontosságú szerepet tölt be Kolonics György emlékének ápolásában.

– Igaz, hogy Koló nem volt jó futó, de szeretett futni és szerette a Bécs-Budapest Ultramaratont is. Szerintem biztos örülne, hogy ha tudná, hogy az ő nevével fémjelezve futnak most október 23-án az emberek. Ezek az alkalmak nagyon jók arra is, hogy a most 8-10 éves gyerekeknek elmondjuk, hogy ki is volt Gyuri, és továbbadjuk nekik az ő értékrendjét – fogalmazott az olimpiai bronzérmes, korábbi kenus.

Tiszteletét tette a rendezvényen Kiss Gergely vízilabdázón kívül egy másik klasszis pólós is, Nagy Viktor. Bár a tokiói olimpia után bejelentette visszavonulását, szabadidejében szívesen sportol, melynek élményét családjával is megosztja. A Kolonics György Emlékfutásra is elkísérte őt felesége és két gyermeke. Nagy Viktorék a 2,4 km-es távot választották, valamint az olimpiai bronzérmes kapus az eredményhirdetésben is kivette a részét.

Rajta kívül szintén a rövidtáv mezőnyében, szintén gyermekkel az oldalán láthattuk Gajdos Tamást, az ötpróba kerékpár nagykövetét. Ő követve Nagy Viktor, valamint Hüttner Csaba, Csabai Edvin, Szemán Róbert és Kiss Gergely példáját, szívesen beállt a díjak átadóinak sorába, tisztelettel és örömmel osztogatta az elismerő kézfogásokat.

Kolonics György Emlékfutás 2021 eredmények

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek