Zsivoczky AttilaFutólag 

Indul a Kölyökből Atléta program az U10 korosztály számára

6-10 éves gyerekeknek indít atlétikai programot a Budapest 2023-as világbajnokságra készülő Magyar Atlétikai Szövetség. Ennek a korosztálynak a játékos feladatok és a versenyzés élménye a legfontosabb, amit a szervezők is pontosan tudnak, így erre épül a program. Az egyesületekben felkészült, szakképzett edzők várják a kisiskolásokat és segítségükkel akár az iskolán belül vezethetnek foglalkozásokat, fejleszthetnek alap mozgásokat a testnevelő tanárok is. Többszintű versenyrendszer indul szeptemberben, amibe akár más sportágakból is jelentkezhetnek gyerekek. Ebben a korosztályban mindenki meg akarja mutatni, milyen gyors, erős, vagy ügyes a többiekhez képest és egy atlétikai mozgásformákat tartalmazó verseny lehet a közös nevező akár labdarúgó, akár judozó gyerekek vagy bármilyen más sportot űző fiatal számára, írja az origo.hu.

Az atlétika olyan sportág, amely kiterjedt egyesületi rendszere, jó infrastruktúrája és a korai szakaszban alacsony eszközigénye miatt minden gyerek számára könnyen hozzáférhető. Nem véletlenül nevezik az atlétikát a sportok királynőjének, hiszen olyan alapokat ad a fiataloknak gyorsaságban, erőben, állóképességben és ügyességben, ami akár az atlétikánál maradva, akár más sportágat választva is biztos bázist nyújthat a további fejlődésben. Annak érdekében, hogy 2023-as világbajnokság ne csak egy világraszóló esemény legyen, hanem legyen hatása a magyar fiatalok egészségére, sport iránti elkötelezettségére is, a Magyar Atlétikai Szövetség elindítja a Kölyökből Atléta Programot, amelynek eredményeképpen több ezren kezdhetnek el atletizálni és versenyezni a legfiatalabb korosztályból.

A programról Zsivoczky Attila edzőt kérdeztük, aki maga is junior világbajnok, U23 Európa-bajnok és felnőtt világbajnoki bronzérmes tízpróbázó atléta volt.

„A Budapest 2023 atlétikai világbajnokság kapcsán indult el a Kiemelt Atlétikai Program, amely a legjobb hazai versenyzőket segíti a felkészülésben. Ezzel párhuzamosan a Kölyökből Atléta Program az utánpótlás, azon belül is a legfiatalabb korosztály fejlesztésére irányul” – mondta Zsivoczky Attila.

A világbajnokság akkor lesz igazán sikeres, ha általa maga az atlétika is népszerűbbé válik és ebben nagyon fontos szerepe van a gyerekeknek. „Ha a kicsik körében népszerűvé tudjuk tenni a sportágunkat, és az ő korosztályukból is minél többen kezdenek atletizálni, akkor az nem csak a világbajnokságig, hanem azután is nagyban segítheti a sportág fejlődését.”

„Minél több gyermek ismeri meg az atlétikát, annál több fiatalnak lesz kedve atletizálni, annál nagyobb lesz az a bázis, amiből a magyar atlétika meríthet a későbbiekben. Mi azt valljuk, hogy az atlétika olyan mozgásformákat tartalmaz, amivel minden fiatalnak érdemes megismerkednie.  Legyen akár később labdarugó, vízilabdázó vagy öttusázó, olyan alapokkal tud tovább lépni, ami nagyon hasznos a későbbi karrierje szempontjából.  A világbajnokság ezáltal nem csak az atlétikát segíti, hanem az egyetemes magyar sportot.”

A program felépítése azt is lehetővé teszi, hogy más sportágat űző gyerekek is részt vegyenek a versenyrendszerben, és kipróbálják magukat az atlétika sportágban is.

A Kölyökből Atléta Program versenyrendszere játékos módon fogja megismertetni a gyerekeket a futással, a dobással és az ugrással. „Azt vettem észre, hogy 10-12 éves korig minden fiatalban ott van a versenyzési vágy. Ha őket egy olyan környezetbe helyezzük, amiben ezt ki tudják élni, ezen felül olyan mozgásformákat tanulnak, amik a későbbi sportolásukat is segítik, akkor mindenki jól jár.”

A program vezetője Scheidler Géza, ő az, aki a regionális koordinátorokkal együtt az egyesületekkel is tartja a kapcsolatot, ahol a program egy élő rendszerként fog működni. Az egyesületek feladata lesz az, hogy az iskolákból minél több tehetséget próbáljanak rávenni arra, hogy bekapcsolódjanak.

„Mi alapvetően azt szeretnénk, hogy a gyerekek az egyesületekhez csatlakozzanak, ahol a legfelkészültebb szakemberek vezetik az edzéseket.  Amennyiben van egy iskola, amely szeretne részese lenni a Kölyökből Atléta Programnak és saját maga akarja fejleszteni és nevelni a gyerekeket, akkor arra is van megoldásunk.

A pandémia alatt rengeteg interneten elérhető mozgásanyag került felszínre. Célul tűztük ki, hogy egységes szerkezetbe és rendszerbe foglaljuk a gyakorlati tapasztalattal rendelkező szakemberek által válogatott gyakorlatokat, segítve a tájékozódást a világháló dzsungelében. Elérhetőek lesznek videóanyagok kérdésekkel, hibajavításokkal, amiket minden edző, testnevelőtanár könnyen értelmezhet és alkalmazhat. Megtalálható lesz benne például, hogy hogyan lehet egy kilencéves gyereket távolugrásban, kislabda hajításban fejleszteni” – Egy online rendszer is rendelkezésre áll majd, ami a fejlődést mérhetővé és nyomon követhetővé teszi.  Ez az úgynevezett KIF, azaz a Kölyökből Atléta Információs Felület, mely egybe foglalja a teljes programot: edzés, teszt és versenygyakorlatokkal korosztályokra lebontva. Itt lehet majd nevezni a különböző versenyekre is.

A MASZ olyan versenyrendszert is kialakított, amely korosztályoktól függően változik, a legkisebbek háziversenyeken, a nagyobbak regionális, sőt országos versenyen is indulhatnak.

„A harmadik év végére minden ötödik gyermeket szeretnénk elérni Magyarországon” – mondta Zsivoczky Attila, a távlati célokat számszerűsítve.

Az országos versenyrendszer a következő tanévtől, vagyis szeptembertől indul.

Fotó: origo.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek