Szabó Nóra hosszútávfutóUtcai futás 

Szabó Nóra megfutotta az Eb-szintet a Berlin Maratonon

Szabó Nóra 2:31:08-as új egyéni csúcsot futva a 11. helyen zárta a Berlin Maratont, amivel sikeresen teljesítette a 2022-es Európa-bajnokság szintidejét, írja az atletika.hu.

Tovább tart Szabó Nóra nagyszerű szezonja, amire a világ egyik legnagyobb maratoniján sikerült feltennie a koronát. A Margitszigeti AC versenyzője egy héttel azután, hogy 10 000 méteren új egyéni csúccsal megnyerte az országos bajnokságot, Berlinben a maratoni távon is élete legjobbját érte el.

A 33 éves magyar hosszútávfutó a május közepén, Milánóban elért 2:35:00-s idején tudott közel négy percet javítani. 2:31:08-as eredményével csupán alig két perccel maradt el Földingné Nagy Judit 25 évvel ezelőtt – szintén Berlinben elért – 2:28:50-es magyar csúcsától.

Szabó Nóra remek futásával teljesítette a 2022. augusztus 15. és 21. között Münchenben megrendezésre kerülő Európa-bajnokság szintidejét.

A versenyen rajthoz állt két kiváló férfi maratonistánk, Csere Gáspár és Jenkei Péter is. Sajnos egyikük sem ért célba. A viadal eredményközlője szerint a BEAC riói olimpikonja 30 és 35 km között, a Vasas bajnoki címvédője 21,1 km és 25 km között állt ki a versenyből.

Nem sikerült a világcsúcs

A férfiaknál – az ideálisnál melegebb körülmények ellenére – még a táv felénél is belátható távolságon belül volt Eliud Kipchoge két évvel ezelőtt felállított világrekordja, de végül ettől jócskán elmaradtak. A győzelem az etióp Guye Adoláé lett, aki 2:05:45 alatt teljesítette a 42 195 méteres távot. A második helyen a kenyai Bethwel Yegon (2:06:14). Harmadik a sportág legendája, Kenenisa Bekele lett 2:06:47-tel.

A női verseny első helyezettje az élete első maratoniját teljesítő Gotytom Gebreslase lett. Az etióp futó kilenc másodperccel csúszott ki a 2 óra 20 percből, de győzelméhez így sem férhetett kétség. Közel másfél percet adott honfitársának, Hiwot Gebrekidannak. Az etióp dobogót Helen Tola tette teljessé.

A Berlin Maraton egy olyan 42 napos sorozat első állomása volt, amely a World Marathon Majors másik négy viadala (London – október 3., Chicago – október 10., Boston – október 11., New York – november 7.) mellett az évről évre szintén kiváló időket hozó amszterdami maratonit (október 17.) is magában foglalja.

 Berlin Maraton 2021, eredmények

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek