Szabó Nóra Wizz Air Budapest Félmaraton 2021Utcai futás 

Szabó Nóra – kedvtelésből szenvedély

Szabó Nóra tíz éve a felesleges kilóktól és a cigarettázástól szabadulva kezdett el futni, eleinte hetente csak egy-kétszer és nem nagy távok megtételére vállalkozva. Pontosan úgy, ahogy a célokat kitűző szabadidős sportolók szokták. A rendszeressé és egyre inkább a lényévé váló futásnak köszönhetően fél esztendő leforgása alatt 10 kilótól sikerült megszabadulnia. Közben azt tapasztalta, hogy kezd atlétakülsőt ölteni és a sport nagy kihívásainak a vonzáskörébe került, írja az SzPress Hírszolgálat.

„Talán túlságosan is bátor voltam 2014-ben, amikor először vállalkoztam az UltraBalaton párosverseny lefutására. A 220 kilométeres távból nekem „csak” a fele jutott, de a térdszalagjaim így is megsínylették a nagy terhelést. Még háromszor vállalkoztam erre a futásra, pedig borítékolni lehetett, hogy mindig sérülés lesz a vége. Csak ez után láttam be, hogy edzőre van szükségem, mert addig mindent egyedül csináltam, az érzéseimre hagyatkozva választottam távokat, iramot és versenyeket magamnak” – nyilatkozta a 33 esztendős Szabó Nóra, aki rövid ideig a Honvéd atlétája volt, két éve viszont a Margitszigeti Atlétikai Club kötelekébe tartozik.

Az tudatos edzésmunka sikerei

Annyira belejött a futásba, hogy 2017 óta nyolc maratonit „pipálhatott ki”, a félmaratoni pedig kis túlzással már meg se kottyan neki. Ezt a szívósságán és a szorgalmán kívül Berkovics Imrének is köszönheti. Az edzőnek valójában matematikatanár a foglalkozása, de az edzések felépítésének és a versenyiram meghatározásának a tudománya is a kisujjában van. Nóra szerint képes mindent előre megmondani, és amit megjósol, az úgy is lesz. Szinte ugyanezt nyilatkozta nemrégiben a futóból lett edzőről a Tokiót megjárt Tóth Lili Anna akadályfutó is, aki 2021-ben hatszor javította meg az egyéni csúcsát.

Berkovics két éve dolgozik együtt Nórával. Ennek az eredménye idén csúcsosodott ki, amikor a MAC hosszútávfutónője nem csak az utcai, hanem a pályaversenyeken is sorra írta át az egyéni csúcsait. Különleges mesternégyesének leginkább ígéretes futásával a milánói maratonin 2:35:00 órás idővel ért a célba. Alig egy hónapja a Wizz Air Budapest Félmaratont 1:12:21 órával nyerte. A hazai Szuperliga Döntőn 16:25.46 perccel lett aranyérmes az 5000 méteren. Az országos bajnokság 10 ezer méteres versenyében az ezüstérmes vetélytársát 3 perccel megelőzve érdemelte ki az első helyet, 33:57.70 perces teljesítménnyel.

„Néha gondolkodóba esek, hogy bírom-e még a jövőben is a heti 130-140 kilométeres edzésmunkát. Az a kérdés is gyakran foglalkoztat, hogy leszek-e még jobb és eredményesebb. Az idei sikereim megerősítettek abban, hogy messze még a sportolói pályafutásom vége. Ennek hátralévő részében a maratont szeretném a középpontba állítani – folytatta Nóra, akinek az elmúlt években cseppet sem volt könnyű összehangolni az egyetemi munkáját az edzéseivel. Ezért fordulhatott elő, hogy a napi távját nem egyszer a fagyos tél kellős közepén az esti sötétségben kellett teljesítenie. Ráadásul egyedül, mert manapság nem könnyű igazán jó és kitartó futótársra akadni.   

Három nagy kihívás a jövőben

„A futás életem fontos részévé vált, és ha az alapgyorsaságomon javítani tudok, még fejlődhetek, és újabb egyéni csúcsokat javíthatok. Kihívás az elkövetkezendő három évben bőven akad. Jövőre a müncheni Európa-bajnokságon szeretnék kitenni magamért. Ennél is szebb feladatot a 2023-as budapesti világbajnokság jelenti a számomra a hazai pálya előnyeivel, de abban is bízok, hogy 2024-ben rajthoz állhatok a párizsi olimpián” – mondta befejezésül Szabó Nóra, akit tavaly ősszel a COVID-fertőzés súlyosabb formája akadályozott meg hetekig az edzésekben. Ezután még egy újabb hónapot kellett várnia arra, hogy nekikezdhessen a hátránya ledolgozásának. Erre emlékezve még nagyobb értéke van azoknak az eredményeknek, amelyekkel 2021-ben kirukkolt.

Fotó: Facebook/Noráj

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek