Kozák Luca Kerekes Gréta Formia 2021Futólag 

Tokió 2020 – Az öt biztos kvótás atléta mellett jelenleg még 12-en állnak kijutásra

Az öt, biztos tokiói kvótás mellett jelenleg további 12 magyar atléta áll kijutó helyen az olimpiai rangsor alapján. A magyar szövetség honlapjának szerdai híre emlékeztet arra, hogy ez a jelenlegi állapotot tükrözi, a kvalifikációs időszak pedig június 29-én zárul, írja az MTI.

Atlétikában kétféle módon lehet kvótát szerezni: aki teljesíti a kvalifikációs szintet, már biztos résztvevőnek számít. Ezeken a limiteken az előző olimpiához képest szigorítottak, így jóval kevesebben érik el azokat, mint ahány kvóta van az egyes versenyszámokban. Akik nem érik el a szintet, azok az Út Tokióba elnevezésű ranglista alapján juthatnak ki, amennyiben a pontszámuk alapján a létszámkereten belül állnak a június végi záráskor.

Minden versenyszámból országonként maximum három atléta szerezhet kvótát. Így a ranglistán hátrébb lévő, kisebb országok ebben is reménykedhetnek. A versenyzők eredményeikkel csak saját maguk számára szerezhetnek indulási jogot. Ha többen vannak, mint hárman, akkor az adott ország a saját, belső válogatási rendszere alapján döntheti el, hogy közülük kik lehetnek ott Tokióban.

Jelenleg öt magyar versenyző (Krizsán Xénia – hétpróba, Márton Anita – súlylökés, Kácser Zita – 3000 méter akadály, Gyurátz Réka – kalapácsvetés, Halász Bence – kalapácsvetés) már biztos ötkarikás résztvevőnek számít. További tizenkét atléta pedig a ranglista alapján jelenleg kvótát érő pozícióban van.

A jelenleg olimpiai kijutó helyen álló magyar atléták (zárójelben az indulói létszám):
– férfi 800 méter (48): Vindics Balázs (37.)
– férfi 110 m gátfutás (40): Szűcs Valdó (28.)
– férfi gerelyhajítás (32): Rivasz-Tóth Norbert (22.)
– férfi 50 km gyaloglás (60): Venyercsán Bence (39.), Helebrandt Máté (52.)
– női 100 m gátfutás (40): Kozák Luca (27.), Kerekes Gréta (35.)
– női 3000 akadály (45): Wagner-Gyürkés Viktória (21.)
– női távolugrás (32): Nguyen Anasztázia (25.)
– női gerelyhajítás (32): Szilágyi Réka (28.)
– női 20 km gyaloglás (60): Madarász Viktória (49.), Kovács Barbara (54.)

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek