Ajka virtuális szilveszteri futás 2020Futólag 

Egyedül is együtt, avagy rendhagyó szilveszteri futás a covid árnyékában

Ajkán hosszú évek óta hagyomány, hogy a város lakossága együtt búcsúztatja az óévet. December 31-én délután mindig a szilveszteri futásé, este pedig a szabadtéri bulié a főszerep. Mindkét programon a vidámság, a közösségi lét és a jó kedv áll fókuszban. Ám 2020-ban a vírushelyzet, ezt is, mint mint mindent, felülírt, így szükség volt egy B tervre. Így öltött testet a mozgással egybekötött évzáró ötlete, ahol 2021 métert kellett futva, sétálva megtenni bárhol és bármikor december 28-31. között. Egyénileg, csak úgy önmagunkért, elvégre a szabadban töltött idő feltölt és energiát ad, hogy könnyebben viseljük a mostani nehézségeket, írja az ajkaiszo.hu.

A szilveszteri futás ötlete Káldi János nevéhez fűződik, aki számos sportemberrel együttműködve 1999 decembere óta szervezte meg évről évre a közösségi programot. Az ötletgazda célja sosem az volt, hogy versenyre hívja az ajkaiakat, hanem, hogy egy olyan szabadidős sporteseményt valósítson meg, ahol családok, gyerekek és szépkorúak, kutyások és baráti társaságok jönnek össze. Ahol mindenki jól érzi magát kötöttségek nélkül, ahol nem az idő, vagy teljesítmény a lényeg, hanem a közösségi együttlét, a jelmezek és a szórakozás. A futás aktualitását pedig az évről évre egy méterenként növekvő táv adja, elvégre Ajka mégiscsak a következő év felé tart. Az elmúlt 21 esztendőben fokozatosan nőtt az érdeklődés a program iránt. 2019 decemberében már közel 1000-ren viselték a különleges alkalomra készített pólót az Agóráról induló és oda is érkező körön.

A koronavírus közbeszólt

Ez a szám 2020 utolsó napján valószínűleg még több lett volna, ha nem szól közbe a vírus. Ám mivel tömegrendezvényt tilos a jelenlegi korlátozások miatt tartani, így a 22. szilveszteri futás a megszokottól eltérő módon, egyénileg, családosan valósult meg. Úgy is fogalmazhatnék, hogy egyedül is együtt mottóval.

A szervezők, köztük Ládi János, vallja, hogy a testmozgás igenis fontos a jelenlegi helyzetben is, hiszen segít a testi-lelki egészség és egyensúly fenntartásában. Így semmiképpen sem akarták elhalasztani, vagy “kihagyni” az eddig már oly sokakat megmozgató év végi sportprogramot. Kitalálták, hogy egyénileg teljesítse mindenki maga december 28 és 31. között bárhol és bármikor, akinek kedve van.

Póló a virtuális futáshoz is

Mivel a korábbi szilveszteri futásokon mindig volt az alkalomra készült póló is, így nem volt kérdés, hogy most is lesz. Igaz ennek igénylése és a logisztika része a virtuális térbe költözött. Aki szemfüles volt, az beszerezhette még időben a Covid-edition változatot, ami biztosan ereklye lesz a későbbiekben.

Ládi János eddig minden évben önkéntes rendezőként tevékenykedett, így nem volt módja lefutni a távokat, ám most egyben pótolta a “lemaradását”. December 28-30. között naponta 3, 31-én pedig 5 szilveszteri távot teljesített. A többség azonban megelégedett a 2021 méterrel.

Akik részt vettek a programon, azoknak biztosan nem lesz gond majd 2021-ből 2022-be futni. Aki meg kihagyta, annak is van még közel egy éve, hogy behozza az egy méteres hátrányt…

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek