Kozák Luca Kerekes Gréta Formia 2021Pályaatlétika 

Két év után ismét együtt edzett a két legjobb magyar gátfutónő

Másfél héttel ezelőtt egy igencsak szép számú magyar különítmény utazott ki az olaszországi Formiába. Közöttük van az előző Év női atlétájának megválasztott Kozák Luca, illetve edzője, Suba László is. Kerekes Grétával kiegészülve legjobb gátfutóinkat kérdeztük arról, hogy mit jelent nekik az edzőtábor, írja az atletika.hu.

Kozák Luca 

„Körülbelül másfél hete vagyunk itt, az első héten végig jó idő volt, egyedül kedden volt egy esős nap. Számomra a 10. nap körül mindig van egy nehezebb periódus, amin át kell lendülni egy-egy ilyen távollét alkalmával. Picit sok az edzés, de azért jöttünk ki, hogy dolgozzunk.

Maga a pálya nagyon szép helyen van, három éve májusban már jártunk itt egyszer.  Akkor körülbelül két és fél héten át végig esős-szeles idő volt, most jobb a helyzet” – beszélt a körülményekről Kozák Luca, a Debreceni Sportcentrum gátfutója.

Edzője, a 2020-as Év edzőjének megválasztott Suba László elárulta, hogy a körülmények teljes mértékben megfelelnek a számukra, és örülnek, hogy végre ki tudtak mozdulni. „Nagyon speciális dolgokra eddig sem volt szükségünk, végre a szabadban tudjuk megcsinálni az edzéseket, napsütéses időben, megfelelő hőmérsékletben” – mondta a szakember, aki jelenleg a mennyiségi munka elvégzésére törekszik tanítványával.

„Három éve nem volt normális tavaszi felkészülésem. Két éve sérült voltam, tavaly pedig a járvány kirobbanása volt az, ami megakadályozott ebben. Az elmúlt egy év egészen monoton volt, kellett már a környezetváltozás. A fedett pályás szezon után vissza kell szokni arra, hogy 10 gátat kell átugrani” – utalt 24 éves országos csúcstartónk arra, hogy szabadtéren nem 60 méter, hanem 100 méter a táv a női gátfutók számára.

Az ilyen edzőtáborok egyik legnagyobb előnyére is kitért: „Jó, hogy van kivel edzenem. Kedden például Németh Roland állt be segíteni, nélküle nem biztos, hogy sikerült volna azt a kemény edzést végig csinálnom.”

„Nem sokszor megyünk ki a szállásról, maximum boltba, ha van olyan, amit itt bent nem kapunk meg. Elég feszített a tempónk, kicsit előbb ki szerettünk volna jönni, de nem tudtunk, így bőven van munka, amit be kell pótolnunk” – mondta Suba László, aki elárulta, hogy tanítványának van egy extra dolga is az edzőtáborban, amit ő maga is megerősített.

„Jelenleg a Debreceni Egyetemen tanulok pénzügy és számvitel szakon. Elhoztam magammal a tanulni valót, beadandókat írok, és a hétvégén online óráim is lesznek” – beszélt tanulmányairól a magyar atléta.

Kerekes Gréta

Kerekes Gréta, a 60 méteres gátfutás idei országos bajnoka egy héttel később érkezett meg a Róma és Nápoly között félúton található településre.

Hogyhogy csak később csatlakozhattál a többiekhez az edzőtáborban? Mikor érkeztél meg?

Múlt hét vasárnap este érkeztem meg. Alapesetben úgy volt, hogy én is a csapattal jövök, de volt egy koronavírusos a csapatunkban, így az edzőm nem jött ki, mert felelősséget érzett a többiekért. Nélküle én se szerettem volna három hetet távol lenni. Spiriev Attila felajánlotta, hogy jöjjünk egy hétre rá, a Magyar Atlétikai Szövetség is megértette a helyzetet, és támogatott benne. Örültem neki, hogy ez összejött, bántott volna, ha nem jövünk ki. Jó idő van, süt a nap, kellett már egy kis környezetváltozás.

Milyen edzésmunkát végeztek? Mennyiben más ez, mint amit itthon csináltok? Melyik szakaszában jártok a felkészülésnek?

Hétfőtől péntekig napi kettőt edzettünk, ami megterhelő, de most ez kellett nekem. A fedett pályám nem teljesen úgy sikerült, ahogyan szerettem volna. Az edzésmunka hasonló az otthonihoz, de egy kicsit összébb sűrítjük. Szökdelés, futás és gátazás az otthoninál nagyobb mennyiségben.

Mit tud hozzáadni egy ilyen két-háromhetes edzőtábor általában, és személy szerint a te felkészülésedhez?

Elsősorban az a legjobb, hogy minden egy helyen van, ami egy nagyon nagy segítség az időbeosztásban. A hétköznapokhoz képest itt nem kell házimunkát végeznem, és nem kell aggódnom a táplálkozás miatt sem. Maximalista vagyok edzésen és magánéletben is. Szeretek főzni és takarítani is, ez így fárasztó tud lenni. Mivel a belvárosban lakom, és onnan járok ki az Ikarusba edzeni, ami a kertvárosban van, ezért az utazással is sok idő szokott elmenni.

Mivel töltöd az edzések közötti időszakokat?

Alvással. (nevet) Az elején még sorozatoztam, olvastam is. Kedd óta reggeli-edzés-alvás-ebéd-edzés-vacsora-alvás – így nézett ki egy napom. Most fejeztük be a Peaky Blinderst, most visszatértem a Szívek szállodájára, ami ugyan egy régi sorozat, de elalváshoz tökéletes. A The Crownt szeretném majd elkezdeni, mert kíváncsi vagyok, milyen a királyi élet. Így, hogy pénteken meghalt Fülöp herceg, sajnos még nagyobb aktualitása is van.

Milyen volt a Kozák Lucával közös szombati edzés? Versenyeztetek is egymás ellen?

Abszolút csak edzés volt, mert mindketten nehéz hét után egy fáradtabb állapotban voltunk, most ugyanazon a távon futottunk. Nagyon régen edzettünk együtt, kb. két éve, ha gátaztunk közösen edzésen. Hiányzott már a Lucával való közös edzés, mert mindig is szerettem ezeket, most is nagyon élveztük. Lehet tanulni a másiktól, ma is tanultam Lucától.

Jól sikerült, de már kezdett kijönni a fáradtság az első hét végén. Kaptam másfél nap pihenőt, vagyis vasárnap nem lesz edzésem. Nagyon odaléptünk a munkának, megérdemelt lesz a pihenő. Edzőmmel, Tomhauser Istvánnal azt beszéltük, hogy nem is tudom, mikor csináltunk ilyen kemény hetet legutóbb. Jól reagál a testem a terhelésre, jó úton járunk.

Fotó: atletika.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek