Ménes Anita hosszútávfutóTerepfutás Utcai futás 

Hetente 120-140 kilométert fut a debreceni születésű sportoló

Remekül sikerült az elmúlt éve Ménes Anita hosszútávfutónak. Két országos bajnokságon is dobogóra állhatott a tiszakécskei színekben versenyző, debreceni születésű sportoló, írja a haon.hu.

– Kiskorom óta sportolok versenyszerűen, előbb úsztam, majd triatlonoztam kicsit. Végül a futás mellett döntöttem – elevenítette fel a kezdeteket a Hajdú-bihari Naplónak Anita. – Amikor megérlelődött bennem, hogy hosszútávot szeretnék futni, egyből jelenlegi edzőmet, Német Károlyt kerestem meg, hogy felkészítene-e egy félmaratonra. Akkor az 1 óra 35 perces célidőt tűztük ki, amelyet azóta már edzésnek lefutom. A hosszútávfutáshoz kell az elhivatottság, de cserébe megadja a szabadság varázsát. Gyakorlatilag bármerre mehetek, nekem pedig olykor pont arra van szükségem, hogy egyedül legyek, gondolkozzak, ez tölt fel – ismerte el a 30 éves futó.

Kiegészíti egymást

Anitának 12 edzése van egy héten, melyeken összesen 120–140 km-t fut felváltva a sportcentrumokban, a Nagyerdei Stadion körül és az erdőben. Munka előtt – a Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Karán végzett sportoló civilben egy debreceni multicégnél könyvel – lefut 8-10 kilométert, majd este még egyszer tréningezik az előírt penzumnak megfelelően. Egy ilyen terhelésnél a futócipő fogyócikknek számít, általában egy pár lábbeli két-három hónapot bír ki, ráadásul ezekből Anita párhuzamosan többet is használ, hogy ne deformálódjon a csukákban a lába.

– Az én esetemben pont kiegészíti egymást a munka a sporttal, ha fizikai munkát végeznék, akkor lehet, hogy nem lennék ennyire kiéhezve a mozgásra, így meg a nyolcórás ücsörgést jól kompenzálja, hogy előtte és utána is futok – mutatott rá a többszörös országos bajnok.

– Mivel a pandémia miatt tavaly március óta otthonról dolgozom, így több idő maradt edzeni, ami az eredményeimen is meglátszott. A karantén­időszakban sok sportoló vált motiválatlanná, én mindenkit próbáltam biztatni a környezetemben, hogy ne adják fel, tűzzenek ki valami célt maguk elé, amit versenyektől függetlenül is elérhetnek. Amikor aztán végre beindultak a versenyek, én például annyira ki voltam éhezve rájuk, hogy legszívesebben mindegyiken elindultam volna – mondta Anita, akinek 2020 jól sikerült, a maratoni ob-n második, míg a hegyifutó ob-n aranyérmes lett, így összességében már háromszoros bajnok hegyi futásban, melyből kettőt hosszútávon ért el.

Idén is világverseny a cél

– Kétszer vettem részt világbajnokságon is, ami hatalmas élmény volt. Lengyelországban és Argentínában is gyönyörű helyeken versenyeztünk. A dél-amerikai rendezésű vb-n például az Andok lábánál futottunk 17 fokban novemberben. Hegyi ösvényektől kezdve a jéghideg vizű patakon át havas hegycsúcsig rendkívül változatos terepen – emlékezett vissza a futónő. Ménes erre az esztendőre több célt is kitűzött maga elé. – Idén tovább akarok faragni az időmön félmaratonon és maratonon is. Szeretnék hegyifutó országos bajnokságon több távon is rajthoz állni. Ezzel kvalifikálni tudnám magam a vb-re vagy az Eb-re – engedett betekintést a 2021-es terveibe Anita.

A kezdő maratonistáknak is szolgált egy-két jótanáccsal. – Mindenképpen kényelmes cipőt kell húzni, egy rosszul megválasztott lábbeli kikezdheti a lábat, vagy sérüléshez vezethet. Nyáron fokozottan figyelni kell a folyadékpótlásra, nehogy kiszáradjon az ember futás közben. Az első maratonnak nem feltétlenül az időeredményről, hanem a tapasztalatszerzésről, az élményfutásról kell szólnia. Utána szép fokozatosan lehet emelni a lécet, mind lejjebb szorítva az időt – hívta fel a figyelmet a sportoló. Elmondta, az ő első maratonja nem egészen olyan volt, mint amire számított.

– Érdekes módon nem volt akkora katarzisélmény, mint amit reméltem. Megcsináltam, de kicsit hosszúnak és unalmasnak tartottam. Célba érve megfogadtam, nem indulok többet ilyen távon. Aztán az edzések hatására már jobban bírtam. Fokozatosan egyre több örömöm leltem a hosszútávfutásban, s milyen szerencse, hogy akkor nem hagytam abba. – nyilatkozta Ménes Anita.

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek