Terepfutás 

SkyRunning VB – 2. nap eredmények

A Skóciában zajló SkyRunning világbajnokság második napján az időjárás nem fogadta kegyeibe a versenyzőket. Hideg, viharok, erős szél késztette a szervezőket arra, hogy elővegyék a B tervet és módosítsák a Salomon Ben Nevis Ultra távját. Így az eredetileg tervezett 52 km-es (3820m D+) pályát 47 km-re rövidítették, az igazi változás a szintkülönbségben mutatkozott meg, kimaradt a pályából Nagy-Britannia legmagasabb pontja, a Ben Nevis, így a szintkülönbség 1750m D+-ra csökkent.

41 ország 471 futója állt a rajtnál, a végén a brit Jonathan Albon örülhetett, 12 perces előnnyel nyerte meg a versenyt a svéd André Jonsson és a kétszeres (2014, 2016) Skyrunning világbajnok, spanyol Luis Alberto Hernando előtt.

Az eleje igazán hegyvidéki volt, de aztán ahogy rátértünk egy ösvényre, könnyebb lett. Általában az extrémebb versenyeken szoktam jó lenni, ahol sok a mászás, a meredek emelkedők és lejtők – nyilatkozta a győztes. 10 km környékén volt egy elég saras szakasz, ami jól ment, ott az élre álltam, onnan hátra sem néztem. Jó lett volna az eredeti pályán nyerni, de hát az időjárás közbeszólt. Jó lett volna felmenni a Ben Nevisre, még sosem voltam ott fent.

A hölgyek között a szinte teljesen sík Hollandiából érkezett, de magasan jegyzett Skyrunner, Ragna Debats nyert, mögötte eleinte négyen küzdöttek az érmekért, később ők ketten maradtak, végül egy szoros hajrá döntött az ezüst és a bronz sorsáról, mindössze 4 másodperccel előzte meg a spanyol Gemma Arenas az ecuadori Maria Mercedes Pila-t. A nők versenye igen színes volt, az első 10 helyezett között 9 nemzet képviselőit találjuk.

Úgy döntöttem, hogy a rajt után azonnal erős tempót diktálok és megnézem, tud-e valaki jönni velem. Úgy láttam, nem követ senki, így mentem tovább, egy kis energiát azért tartalékoltam, ha esetleg valaki utolérne. Útközben elestem, pont fejjel egy pocsolyába, fáztam és csurom vizes lettem, elég vicces volt – mondta Debats a célba érést követően. Néhány hete kificamodott a bokám, nem volt biztos, hogy rajthoz tudok-e állni. Ez az érem nagyon sokat jelent nekem, így tökéletes a szezonom.

A magyar csapat eredményei:
Nők:
26. Paál Emőke – 5:41:49
27. Szanyi Ágnes – 5:43:15
35. Wermescher Ildikó – 6:05:26

Férfiak:
26. Kiss Miklós – 4:34:40
57. Szabó Áron – 5:05:47
64. Németh Csaba – 5:10:06

Fotó: http://www.skylinescotland.com

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek