Szilágyi Zoltán téli futás félmeztelenülFutólag 

Szilágyi Zoltán télen is félmeztelenül fut

Nagy bánata van a cinegemadárnak a januári zimankóban, Szilágyi Zoltán (43) viszont mostanában csak akkor búslakodik, ha megenyhül az idő. Ő a magyar Jégember, aki olyankor érzi magát elemében, amikor nagykabátban, sálban, sapkában is mindenki más fázik. Zoltánnál a szekrényben pihennek ezek a ruhadarabok, ő inkább rövidnadrágban, pólóban, legfeljebb melegítőben jár-kel, de többnyire inkább fut, írja a blikk.hu.

Ha nem jött volna a járvány, már Norvégiában futna egy versenyen félmeztelenül, hogy felkészítse szervezetét nagy terve megvalósítására: az Antarktiszon lefutni a maratont, rövidnadrágban, póló nélkül. Bakancslistás helyszín még a Himalája alaptábora, Szibéria és Alaszka is. A Covid miatt azonban most be kell érnie Magyarország leghidegebb településével, a Nógrád megyei Zabarral, itt készül félmaratont vagy többet teljesíteni, természetesen félmeztelenül, folyadékpótlás nélkül.

– Az időjárástól függ minden, ha nagyon hideg lenne, lehet, hogy rövidebb lesz a táv. Ha mínusz 10 fok alá esne a hajnali hőmérséklet, sapkát és kesztyűt húzok majd, mert a fejen és a végtagokon tud hűlni a szervezet – avatta be a Blikket a Jégember a félmeztelen téli futás biológiai alapjaiba.

Nem csak futással készül

Zoltán azt mondja, a fizikai határait feszegeti, de nemcsak futással, hanem más hidegterápiás módszerekkel, meditációs gyakorlatokat végez hóban-fagyban, kint a természetben vagy az erkélyen, máskor egy kád hideg vízben tölt el akár egy órát.

Idén decemberben a szabadban, a mínuszokban meditál majd órákon keresztül, vizes törölközővel betakarva.

Állítja, nem önsanyargatás ez, hanem a teste feletti teljes uralom megvalósítása.

– Minden fejben dől el. Amit csinálok, annak 60 százaléka koncentráció: ha arra összpontosítok, hogy nem fázom, tényleg fel tudom fűteni a testem. Nem fáztam meg így még soha – magyarázta Zoltán.

A Jégember nyomban figyelmeztet is mindenkit, hogy lehet utána csinálni, de csak fokozatosan.

Az első lépés télen kijárni futni. Felkészülés nélkül, nyári szerelésben nem szabad, mert tüdőgyulladás lesz a vége, hanem rétegesen öltözve, úgynevezett technikai ruházatban. A téli futással hozzászokik a szervezet a körülményekhez.

Megfelelő tréningezés után lehet később megpróbálni egy réteg futóruhában ugyanezt. Az edzésnapokon kívül javallott a langyos, haladóknak a hideg vizes zuhanyozás. Mindegyik egyfajta kilépés a komfortzónából.

Életforma ez, amihez az is hozzátartozik, hogy Zoltán ha egyedül van otthon, télen is lekapcsolja a fűtést, és van, hogy ilyenkor is szabad levegőn alszik. De csak amíg a párja, Szandra be nem csukja az ablakot és fel nem tekeri a radiátort.

Fotó: blikk.hu

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek