London Vitality 10,000 Ellis CrossUtcai futás 

Egy amatőr futó nyerte a 10 km-es versenyt a négyszeres olimpiai bajnok előtt

Több mint 13.000 futó részvételével zajlott hétfőn Londonban a Vitality London 10,000 elnevezésű futóverseny. Mo Farah, a britek 5 és 10.000 méteren négyszeres olimpiai bajnok futója hosszú kihagyás után itt tért vissza a versenyzéshez.

Előzetesen Farah győzelme volt várható, azonban egy amatőr atléta (club runner), Ellis Cross meglepetésre a hajrában legyőzte.

Cross, aki az Aldershot, Farnham and District AC versenyzője, egy futóboltban dolgozik, emellett gyerekeknek tart edzéseket. A mostani futás előtt 29:53-as egyéni csúccsal rendelkezett 10 km-en. Próbált ugyan magának elit rajthelyet szerezni a versenyre, de a szervezők elutasították. Így aztán otthon töltötte az éjszakát, reggel hatkor felkelt, vonatra ült és Londonba utazott. Befizette a 37 fontos nevezési díjat, megkapta a 219-es rajtszámot (az elit futóknál szám helyett a nevük szerepel a rajtszámon), és beállt az elit futók mögé a rajtba.

28 perccel és 40 másodperccel később azonban élete futását teljesítve, több mint egy percet javítva a PB-jén, 4 másodperccel lehajrázta Sir Mo Farah-t. Ami, ha jobban belegondolunk, nem is olyan nagy meglepetés, hiszen a legenda már 39 éves, egy hosszú, sérülésekkel teli időszak után tért vissza, ráadásul több mint 1 perccel rosszabbat futott az országúti 10 km-es legjobbjánál.

Mo Farah felhagy a pályaversenyzéssel

Farah a verseny utáni interjújában be is jelentette, hogy ezzel valószínűleg véget ért a pályaatlétikai pályafutása, mostantól az utcai versenyekre fog koncentrálni. Később ezt annyiban finomította, hogy bár a júliusi világbajnokságot mindenképpen kihagyja, nem mond le teljesen arról, hogy augusztusban a Nemzetközösségi Játékokon vagy az Európa-bajnokságon induljon.

A négyszeres olimpai bajnok elismeréssel adózott Cross teljesítményének, elmondta, hogy legalább 20 éve nem verte meg amatőr futó (club runner).

Cross a nem mindennapi győzelem mellett 2000 fonttal is gazdagabb lett – ezzel élete első pénzdíját nyerve -, jó befektetés volt a 37 fontos nevezési díj. Ő sem egy teljesen ismeretlen futó, kétszer is volt U20-as mezei futó brit bajnok.
Arra gondoltam, ha az első öt közelébe tudnék kerülni, az egy hihetetlen futás lenne. Nem is foglalkoztam az idővel. Csak keményen akartam futni. Még órát sem viseltem. A rajtszámomon nem volt rajta a nevem, így futás közben senki nem tudta ki vagyok, mindenki Mo nevét kiabálta.”

A női versenyben Eilish McColgan óriási formában futott, mindössze két másodperccel maradt el Paula Radcliffe brit csúcsától.

Vitality London 10,000 2022 eredmények

Fotó: Mark Shearman – Athletics Weekly

Tetszik, megosztom:

Hasonló cikkek